Efter pandemin

Efter att ha fått ställa in alla rally tävlingar under 2021 så ser det ljusare ut för svensk rally. Det planeras nya tävlingar runt om i landet och inte bara för rally SM utan för de mindre tävlingar runt om i vårt land.

Nya regler för hur publiken ska organiserats håller på att jobbas fram inom föreningen och man ser även över lite mindre SM tecken och plus RM tecken för grus och asfalt.

Tekniken

En av de många saker som ses över just nu är bland annat tekniken men inte hos bilarna utan hur det kommer att kunna förbättra rallyt i samhället. Med ny teknik kan nya åskådare nås vilket gör så att fler företag kan bli intresserade av att sponsra en bil eller ett team. Det behöver inte vara inom SM utan även folkracing som är otroligt populärt runt om i landet.

Intressanta data

Svenska bilsports förbundet rapporterar att det finns 400 klubbar i landet och mer än 30 000 funktionärer och hela 16 000 förare med tävlingslicens. Detta visar att det kommer nya unga förare som vi kanske en dag kan se på podier runt om i världen som Stig Blomqvist och Björn Waldegård gjorde under sina tider. Här kan du läsa vidare om tävlingarna ser ut under 2022 i Sverige.

STCC

Det är viktigt att vi nämner STCC vilket står för Scandinavian Touring Car Chamionship och va innan dess fram till 2011 Swedish Turing Car Chamionship. Dessa bilar är mycket snabba och körs på en asfalterad bana.

Bilarna är standardbilar med upp till 2 liters motorer, framhjulsdrivna och turbo matade. De får högst ha 350 hästkrafter och väger 1 285 kilo inklusive förare. De har en sex växlad låda.

Serien är baserad på den engelska BTCC som started 1958 under namnet Brittish Salon Car Champinship men bytte namn 1987 till British Touring car Championship. Så de har en mycket äldre tradition än vad vi har i Sverige.

Var hålls tävlingar?

Under 2022 kommer det att hållas tävlingar på Ljungbyhed, Ring Knutstorp, Skellefteå Drive Center, Gelleråsen Arena, Anderstorp Motorbana och Mantorp Park. Om du vill se några av tävlingarna kan du se datumen här och ta del av all annan information som finns.

Om du ska ut i Europa och resa kan det nämnas att de finns tävlingar i Tyskland och Österrike. Datumen kan du hitta på samma sida.

vem kan uppskatta en STCC tävling?

Dessa tävlingar är lite av en folkfest kan man säga. Eftersom de hålls på så få platser i landet men de är mycket populära reser folk långt för att kunna se dom. Det kan vara ett gäng kompisar, en familj som tycker om ljudet och lukten från heta däck och motorer. Många tycker även om att ta sig närmare bilarna och de hur de görs i ordning innan tävlingen.

Audi Quatro och Stig Blomqvist

En av våra käraste rallyförare var Stig Blomqvist. Han började sin rally karriär 1964 med att köra SAAb vilket han fortsatte med fram tills 1982 då han gick över till Audi. Audi skulle lansera sin nya bil, Audi Quatro. Förutom Stig hade Audi även Hannu Mikkola och Michelle Mouton i sitt stall av förare.

Vinster

Stig Blomqvist vann fem tävlingar under säsongen 1984, under 1985 kom han som bäst in på andra plats. Han är den andra svensken efter Björn Waldegård som vunnit World Rally Championship. Efter att grupp B bilarna las ner gick Stig över till Ford och körde även sedan andra bilar fram tills 1992 då han tog sin sista plats på podiet.

Senare liv

Stig Blomqvist hjälpte Skoda Motorsport att utveckla deras bil Skoda Felicia Kit Car eftersom han hade mycket erfarenhet av bilar med tvåhjulsdrift. Under hans sista World Rally var 2006 Swedish Rally som passar bra in för slutet av sin karriär. Han körde en Subaru Impreza och slutade på 24 plats.

Stig Blomqvist hade en fantastisk karriär och fick köra flera av historiens mest kända rally bilar på de mest kända banorna runt om i världen. Hör kan du läsa mer om hans fantastiska resa och vad han vann.

Uppgång och fall av Grupp B bilarna

År 1982 infördes en ny klass av rally bilar, den kallades grupp B. Tanken bakom grupp B va att sätta samman de bilar som va klassade som grupp 4 bilar, det vill säga, modifierade grand touring bilar och grupp 5 vilket var touring prototyper. Resultatet blev rally historiens mest kraftfulla och snabba rally bilar någonsin. Dessa bilar tävlade mellan 1982 och slutet av 1986 så de avskaffades efter flera svåra olyckor med dödlig utkomst. En del säger att det inte va bilarna eller förarnas fel alltid, utan att bannorna och publiken som ofta stod väldigt nära va en del av problematiken.

Kända namn inom Grupp B

En del av dessa förare som rattade dessa monster till rally bilar har gått till världshistorien. Namn som Timo Salonen, Stig Blomqvist, Juha Kankkunen, Hannu Mikkola, Michelle Mouton som den ända kvinnan inom gruppen och slutligen Henri Toivonen som sorgligt nog omkom i en olycka under 1986 Tour de Course och genom denna olycka va det slutet på grupp B bilarna och deras otroliga popularitet. Om du vill läsa om fler förare och historien bakom dom så kan du göra det här.

Kända svenska racingbanor

Om du inte har nått speciellt för dig i sommar kan du ta dig en liten Road Trip och se tre av Sveriges mest kända racingbanor där några av våra största namn inom Formula racing har tävlat.

Mantorp Park

Denna bana ligger vid staden med samma namn och är mest känd för att det va här Ronnie Petterson blev känd. Banan har också ett publik rekord med 34 000 åskådare men det va inte för en Formula 2 race, vilket va det vanligaste som kördes där. Det va för en dragrace tävling.

Banan invigdes 1969 och det va Formula 2 som gällde på den tiden. Detta kördes fram till 1982 och under de åren fick vi även känna Stefan ”Lill Lövis” Johansson.

Anderstorp raceway

Här börjas det med Formula 3 tävling 1968. Banan ligger i Småland och va hem för Svenska Grand Prix på 70 talet. Sedan dess har det vart med en bana för motorcyklar och några av de mer kända tävlingarna är MotoGP och Superbike VM.

Ring Knutstorp

Denna bana som ibland kallas för ”Nürburgring of Sweden” på grund av att den har flera mycket svåra kurvor ligger i Småland. Banan byggdes inte på en gång utan i olika etapper under 50 talet fram till 70 talet. Banan ska byggas ut för att kunna hålla internationella tävlingar och i närheten finns en skola där nya racingmekaniker utbildas.

Dessa är de tre största och mest kända, men det finns flera runt landet och om det skulle vara intressant för dig kan du läsa om dessa banor här och om du har tid ta dig en titt om det finns ett race du skulle vilja se.

De bilar som användes

1950 då Midnattsrallyt hölls för första gången blev BMW segrare. Året därefter tog Talbot med sin modell Laho hem serien. Sedan blev det återigen en Tysk som vann. Porsche stod för segrarna mellan 1952 och 1995. En annan Tysk, Volkswagen stack upp 1954.

Svenska bilar

SAAB och Volvo körde bra tävlingar mellan 1957 och 1961 då de i princip turades om att vinna. Så, vilka modeller va det som vann dessa tävlingar? SAAB 93 och 95. Den modellen som vi vanliga använde kallades med mycket kärlek för Fimpen.

Volvo använde två modeller, det va Amazon och PV. Båda fanns i modeller för gemene man och kvinna att köpa.

Andra märken

Av de andra fabrikanterna va det Porsche i början som stack ut, sedan kom Audi, Ford och Peugot med sin lilla 205 Turbo. Denna modell blev mycket populär bland unga i Sverige på 80-talet. Man kan säga att alla de bilar som vann rallyn hade en modell som vem som helst kunde köpa. Givetvis hade de inte samma prestanda men man kunde glida runt och känna sig som en rally förare, i alla fall i sin fantasi.

1987 vann den första japanska bilen. Det va en Mazda 323 Turbo AWD. Sedan dess har både Mitsubishi och Subaru och Toyota vunnit det mesta fram till 2000 då ett europeiskt märke kom tillbaks i form av Peugeot och deras modell 206 WRC. De stod på podiet fram till 2004 då skojigt nog en Fransman, Sebastian Loeb vann, men med en Citroen Xsara.

2006 va det dags för en ny uppstickare. Denna gång kom den från Ford och hette Ford Fiesta RS WRC och hamnade på podiet fram till 2013 då Volkswagen och deras Polo R WRC.

Tysken fortsätter att vinna fram till 2017 då Japan återkommer med sin Toyota Yaris WRC. De tar ytterligare några segrar och så gör även Koreanerna med sin Hyndai i20 WRC fram till 2021 då rally blir inställt.

Framtiden

Bil fabrikörerna investerar enorma pengar i sina rally bilar och det är svårt att säga hur framtiden ser ut. Men, klart är att vi kommer att få se Europeiska märken tävla mot japanska för att stå på podiet. Frågan kanske är, blir det nya modeller eller kommer de att bättra på de som redan har vunnit. Bara tiden kan visa det. Om du vill se alla vinnare kan du göra det här.

Olika motorsporter

Ronnie Petterson, namnet ger en hel generation gåshud och man minns spännande tävlingar där man satt hemma och skrek i soffan. Och så tog det slut. Det tog slut den 11 September 1978 på Monza banan i Italien och hela världen såg det hända.

Formula 1

Den första svensken som körde Formula 1 var Joakim Bonnier som 1959 var den första svensken att vinna ett VW. Efter honom kom Ronnie Petterson och sedan var det väldigt tyskt från Svenskt håll fram till Marcus Ericsson som körde mellan 2014 och 2018. Han vann ingen stor tävling och som bäst kom han in på niondeplats.

Sedan dess har Sverige inte haft några större förare inom Formula 1. Anledningarna är många men kanske får vi se en ny ung förare som kan ge oss alla samma känsla och stolthet som Ronnie gjorde på sin tid.

Rally

Svenska skogar, vinter som vår och sommar. Folket jublar och står egentligen alldeles för nära när en Audi Quatro kommer sladdande genom en lång kurva, rakar ut sig och försvinner över en liten kulle. Det är Svenskt Rally som bäst från 80 talet. Men, det började tidigare.

Första rallyt

Ni som läser detta kanske minns det första rally, vilket år det va och vad det hette. För er yngre så va det 1950 och kallades Midnattsrallyt. Det kördes hela vägen fram till 1964. 1965 kördes det första vinter rallyt och 1966 slogs det rekord som världens kallaste rally med temperaturer ner till -41 grader Celsius.

1965 och 1966 va det Örebro som va start stad men 1967 fram till 2016 va start och målgång i Karlstad. Tre gånger i historien har rallyt ställts in. Första gången va 1974 på grund av oljekrisen och den andra va 1990 på grund av att vintern va för mild och senast 2021 och då va det Covid 19 krisen som fick stop på det.

Vilka länder har vunnit sedan 1950?

Om man tittar på tabellen för från 1950 fram till 2021 så ser man att givetvis va det svenskar som vann under de första trettio åren, men 1981 kom en uppstickare från Finland i form av Hannu Mikkola och vann i sin Audi. Han är ju en historia för sig själv.

Sedan 1981 och fram till 2020 så ser vi en dominans av finska förare vinna år efter år fram till Sebastian Loeb, en fransman som vann 2004.

Om du vill sätta dig in i alla detaljer runt svensk rally historia kan du göra det här, och se om du minns en tävling eller två.