Kända svenska racingbanor

Om du inte har nått speciellt för dig i sommar kan du ta dig en liten Road Trip och se tre av Sveriges mest kända racingbanor där några av våra största namn inom Formula racing har tävlat.

Mantorp Park

Denna bana ligger vid staden med samma namn och är mest känd för att det va här Ronnie Petterson blev känd. Banan har också ett publik rekord med 34 000 åskådare men det va inte för en Formula 2 race, vilket va det vanligaste som kördes där. Det va för en dragrace tävling.

Banan invigdes 1969 och det va Formula 2 som gällde på den tiden. Detta kördes fram till 1982 och under de åren fick vi även känna Stefan ”Lill Lövis” Johansson.

Anderstorp raceway

Här börjas det med Formula 3 tävling 1968. Banan ligger i Småland och va hem för Svenska Grand Prix på 70 talet. Sedan dess har det vart med en bana för motorcyklar och några av de mer kända tävlingarna är MotoGP och Superbike VM.

Ring Knutstorp

Denna bana som ibland kallas för ”Nürburgring of Sweden” på grund av att den har flera mycket svåra kurvor ligger i Småland. Banan byggdes inte på en gång utan i olika etapper under 50 talet fram till 70 talet. Banan ska byggas ut för att kunna hålla internationella tävlingar och i närheten finns en skola där nya racingmekaniker utbildas.

Dessa är de tre största och mest kända, men det finns flera runt landet och om det skulle vara intressant för dig kan du läsa om dessa banor här och om du har tid ta dig en titt om det finns ett race du skulle vilja se.