De bilar som användes

1950 då Midnattsrallyt hölls för första gången blev BMW segrare. Året därefter tog Talbot med sin modell Laho hem serien. Sedan blev det återigen en Tysk som vann. Porsche stod för segrarna mellan 1952 och 1995. En annan Tysk, Volkswagen stack upp 1954.

Svenska bilar

SAAB och Volvo körde bra tävlingar mellan 1957 och 1961 då de i princip turades om att vinna. Så, vilka modeller va det som vann dessa tävlingar? SAAB 93 och 95. Den modellen som vi vanliga använde kallades med mycket kärlek för Fimpen.

Volvo använde två modeller, det va Amazon och PV. Båda fanns i modeller för gemene man och kvinna att köpa.

Andra märken

Av de andra fabrikanterna va det Porsche i början som stack ut, sedan kom Audi, Ford och Peugot med sin lilla 205 Turbo. Denna modell blev mycket populär bland unga i Sverige på 80-talet. Man kan säga att alla de bilar som vann rallyn hade en modell som vem som helst kunde köpa. Givetvis hade de inte samma prestanda men man kunde glida runt och känna sig som en rally förare, i alla fall i sin fantasi.

1987 vann den första japanska bilen. Det va en Mazda 323 Turbo AWD. Sedan dess har både Mitsubishi och Subaru och Toyota vunnit det mesta fram till 2000 då ett europeiskt märke kom tillbaks i form av Peugeot och deras modell 206 WRC. De stod på podiet fram till 2004 då skojigt nog en Fransman, Sebastian Loeb vann, men med en Citroen Xsara.

2006 va det dags för en ny uppstickare. Denna gång kom den från Ford och hette Ford Fiesta RS WRC och hamnade på podiet fram till 2013 då Volkswagen och deras Polo R WRC.

Tysken fortsätter att vinna fram till 2017 då Japan återkommer med sin Toyota Yaris WRC. De tar ytterligare några segrar och så gör även Koreanerna med sin Hyndai i20 WRC fram till 2021 då rally blir inställt.

Framtiden

Bil fabrikörerna investerar enorma pengar i sina rally bilar och det är svårt att säga hur framtiden ser ut. Men, klart är att vi kommer att få se Europeiska märken tävla mot japanska för att stå på podiet. Frågan kanske är, blir det nya modeller eller kommer de att bättra på de som redan har vunnit. Bara tiden kan visa det. Om du vill se alla vinnare kan du göra det här.