STCC

Det är viktigt att vi nämner STCC vilket står för Scandinavian Touring Car Chamionship och va innan dess fram till 2011 Swedish Turing Car Chamionship. Dessa bilar är mycket snabba och körs på en asfalterad bana.

Bilarna är standardbilar med upp till 2 liters motorer, framhjulsdrivna och turbo matade. De får högst ha 350 hästkrafter och väger 1 285 kilo inklusive förare. De har en sex växlad låda.

Serien är baserad på den engelska BTCC som started 1958 under namnet Brittish Salon Car Champinship men bytte namn 1987 till British Touring car Championship. Så de har en mycket äldre tradition än vad vi har i Sverige.

Var hålls tävlingar?

Under 2022 kommer det att hållas tävlingar på Ljungbyhed, Ring Knutstorp, Skellefteå Drive Center, Gelleråsen Arena, Anderstorp Motorbana och Mantorp Park. Om du vill se några av tävlingarna kan du se datumen här och ta del av all annan information som finns.

Om du ska ut i Europa och resa kan det nämnas att de finns tävlingar i Tyskland och Österrike. Datumen kan du hitta på samma sida.

vem kan uppskatta en STCC tävling?

Dessa tävlingar är lite av en folkfest kan man säga. Eftersom de hålls på så få platser i landet men de är mycket populära reser folk långt för att kunna se dom. Det kan vara ett gäng kompisar, en familj som tycker om ljudet och lukten från heta däck och motorer. Många tycker även om att ta sig närmare bilarna och de hur de görs i ordning innan tävlingen.